Žralok na talíři

Navzdory skutečnosti, že žraločí steaky jsou k dispozici kupujícím ve velkých supermarketech, ne každý je hned kupuje. Někteří lidé se obávají, že jim neznámý produkt nebude chutnat podle představ, jiní prostě neví, jak si doma žraloka uvařit.
Chuť žraločího masa je trochu neobvyklá, ale není příliš exotická. Ti, kteří toto maso vyzkoušeli, tvrdí, že připomíná ostatní ryby, kuře, mušle a vepřové maso současně. 
Současně jde také o dietní produkt. Má nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a neobsahuje žádné sacharidy. Energetická hodnota 100 g tohoto produktu je asi 130-145 kcal. A další bonus spočívá v malém množství kostí, pokud odstraníte páteř. Příprava žraločích steaků doma není tak obtížná, i když znalost některých postupů se může hodit.

žralok ve vodě

Funkce vaření
Než začnete vařit žraloka, o jehož původu nic nevíte, ujistěte se, o jaký jde druh. Tento krok odpadá, pokud máte rybu z obchodu. Ale pokud jste rybařili během dovolené, měli byste pár věcí vědět. Obecně jsou všechny druhy šedých a modrých žraloků označovány za jedlé. Právě steaky z modrých žraloků se obvykle prodávají v supermarketech.
Hlavní nevýhodou žraločího masa je vůně čpavku. Krev této ryby obsahuje asi 2% močoviny, a proto by měla být uvolněna ihned po ulovení žraloka. Ryby z obchodu už jsou zpracované a tento zápach už by měl být odstraněný.
Před vařením je dobré žraločí maso namočit na 6 až 8 hodin do slané vody nebo mléka. To by mělo odstranit i sebemenší zbytek zápachu. Sehnat čerstvého žraloka není moc reálné, budete tedy spíše experimentovat se zmrazeným produktem. Ten by se měl nechat rozmrazit velice pozvolna, jinak bude maso suché. Kůže se před přípravou odstraňuje, pokud vaříte pro lidi s alergiemi.

syrová ryba

Aby se zlepšila chuť žraločího masa, doporučuje se ho před vařením nakládat. Pokud se chystáte vařit pokrm z malých kousků, pak nakrájejte maso na požadovanou velikost.
Žraločí maso se vaří velmi rychle. Chcete-li, aby bylo jemné, snažte se jej příliš nevysušit a nepřekračujte dobu vaření uvedenou v receptu.
Můžete vařit žraločí polévky (pamatujte alespoň na slavnou polévku ze žraločích ploutví), připravovat hlavní jídla, používat žraločí maso jako přísadu do studených předkrmů. Nejchutnější jsou žraločí svačiny. 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru