Řízek má dlouhou historii

Na první pohled se zdá, že jde o zcela obyčejný pokrm, žádná gastronomická chuťovka jako kaviár nebo lanýže a mnohé další pochutiny. Jenom řízek je zkrátka řízek a určitě si každý živě pamatuje, že je to nejčastější svačinka na cesty. Kus masa, který je osmažený v rohlíku a jednoduše strčený mezi dva krajíce chleba. Jenomže jeho cesta na náš stůl byla celkem zdlouhavá a také si tím vysloužil i více podob a jmen, než je naše známá klasika. I z něho se totiž stal doslova gastronomický hit, který se zabydlel ve střední Evropě. Dokonce v mnoha zemích stojí na prvních pozicích kulinářského vaření. Za jeho úspěchem a slávou nestojí žena, ale muž, rakouský císař Josef I., který se nejvíce přiblížil k dnešní podobě řízku.řízek, hranolky a pivo

Klasika je nejjednodušší

Rychlost a jednoduchost samotné přípravy skutečně vítězí. Vybrat maso, naklepat ne rozklepat, osolit, případně opepřit, obalit v mouce, rozkverlaném vajíčku, strouhance a šup s ním do rozpáleného oleje nebo sádla. Potom již jen hlídat, aby se strouhanka osmažila pěkně do zlatova. Pokud se zaměříme na samotné maso, tak skutečně se dá řízek dělat ze spousty druhů masa. Oblíbené je vepřové a to nejvíce vítězí krkovice, ale také kuřecí nebo krůtí řízky jsou naprosto skvělé. Nemluvě o rybím kousku, který nám zpestří vánoční stůl. Dokonce je vhodné i jemné králičí maso nebo telecí, které je naprosto skvělé smažit na ghí.muži kuchaři vytváří kulinářské jídlo

Řízek je známý po celém světě

Pokud se vydáme do různých koutů země, tak se na jídelníčku opravdu můžeme setkat se slovem řízek. Jen bychom měli zapomenout na klasickou českou podobu. Každý stát totiž řízkovou pochoutku připravuje jiným způsobem a dokonce i s jinou přílohou. Ve Vídni se naprosto skvělý z vepřové panenky a s bramborovým salátem, což nám také není nijak cizí. Ale například v Japonsku se řízek obaluje ve strouhance Panko a podává s rýží, nastrouhaným zelím a worcestrovou omáčkou. Francouzi zase stojí za vynálezem i u nás velmi oblíbené pochoutky cordon bleu, což je luxusní podoba řízku pro fajnšmekry. Jen se jedná o řízek s náplní šunky a sýra, obalený v trojobalu. Co bude k dnešnímu obědu? Myslím, že chuťové buňky se probudily a navnadily nás na chutný řízek.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru