Nic pro vegetariány

Nejstravitelnější je maso z mladých zvířat, protože je málo tučné. Čerstvé maso je dost tuhé, a proto se musí nechat odležet v chladu. V mase dochází k procesům a vzniku kyseliny mléčné, která uvolňuje vazivo mezi vlákny svaloviny a maso měkne. Délka odležení je v závislosti na druhu masa.vepřová žebírka na grilu
• Hovězí maso z dospělého zvířete je jasně červené barvy, prorostlé žilkami loje. Světlejší maso mají mladší kusy. Na chuť masa má vliv věk zvířete, druh plemene a kvalita krmiva. Zadní maso je více ceněné než přední. Nejlepší je kulatý sval po obou stranách páteře od kýty až k žebrům. Nazývá se svíčková. V kuchyni je žádaný také vysoký a nízký bok. Takové maso na plátky připravujeme jako roštěnou. Nejcennější přední maso je plec. S plecí je spojený kuželovitý sval, zvaný falešná svíčková. Maso z nohou je velice klihovaté a jeho konzumací prospějete svým kloubům a chrupavkám. Z takové kližky se dá připravit skvělý guláš. Na polévku je vhodné žebro a bok.
Telecí maso je jemnější a lehce stravitelné, protože obsahuje mnohem méně tuku. Je vhodné hlavně pro děti a lidi s trávícími problémy a rekonvalescenty.
Vepřové maso je velmi oblíbené především na venkově a zabíjačka patří stále k velice žádaným lidovým tradicím. Maso chutná nejlépe v zimě, protože lidský organismus podvědomě preferuje tučnější potraviny. Vepřové maso tvoří hlavní masovou složku při výrobě uzenářských výrobků.
Skopové maso se nám na talíře vrací v posledních letech, ale stále je jeho konzumace malá a spíše se uplatní na výrobu klobás a dalších masných výrobků, kde se smíchá s vepřovým masem. Jehněčí maso je spojené s tradičními pokrmy v období Velikonoc a je jemné podobně jako telecí a kůzlečí.syrové telecí maso
Drůbež má maso jemné a pro cenovou dostupnost a rychlou a jednoduchou přípravu je na našich talířích velmi často. Především kuřecí a krůtí maso lze upravit na mnoho způsobů a každý si najde ten správný recept. Kachna, husa a perlička patří spíše na sváteční tabuli. Obzvláště husa je už tučnější a většinou podávaná s knedlíky je kalorickou bombou, kterou bychom si měli dopřát jen několikrát do roka, podobně jako tučné části vepřového.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru