O chování u stolu

• K jídelnímu stolu přicházíme slušně a čistě oblečení a upravení. U stolu počkáme u určeného místa, dokud není u stolu matka anebo hostitelka. Pokud je stanovená hodina jídla, je slušné přijít včas, protože určitá jídla vyžadují podávání ke konzumaci hned po uvaření, a to je naplánované. A je velice nezdvořilé nechat společnost čekat.talíř s jídlem
• U stolu zabíráme co nejméně místa, sedíme zpříma a blízko u stolu. O stůl si můžeme opřít pouze předloktí. Ubrousek si rozprostřeme na kolena. Vystříháme se všeho, co by ostatním kazilo chuť a veselou náladu. Že u stolu nesrkáme, nemlaskáme, nefoukáme do talíře, nesmrkáme, nekašleme, se rozumí samo sebou.
• Na talíř si vezmeme jen tolik jídla, kolik zvládneme sníst. Nechávat na talíři zbytky je nezdvořilé.
Polévku jíme lžící pravou rukou. Lžíci neseme k ústům širokou stranou, ne špičkou. Nenaplňujeme ji moc, aby nám polévky nevytékala. Větší knedlíčky nebo noky překrojíme v talíři lžící. Na větších večeřích nenahýbáme talíř, abychom dojedli vše. V rodinném kruhu to můžeme udělat. Rybu konzumujeme zvláštním příborem, kde se nůž podobá lopatičce. V rodinném kruhu nám stačí vidlička v prvé ruce a kousek pečiva, kterým si rybu přidržujeme levou rukou. Pečená masa jíme příborem. Krájíme si malá sousta, která nožem potřeme omáčkou.příprava k jídlu Kosti ve společnosti neokusujeme, nůž neolizujeme. Zeleninu, luštěniny, kaši, které nekrájíme, jíme vidličkou v pravé ruce a můžeme si pomáhat zase kouskem pečiva. Moučník, který je mastný, jíme příborem. K dortům a nákypům se hodí lžička nebo dezertní příbor. Salát jíme příborem a kompot malou lžičkou. Pecky z ovoce oddělíme v ústech a vrátíme na talíř zpět zase lžičkou. Sýr si odkrojíme nožem, který je k němu přiložený a odložíme si ho na svůj talíř a krájíme svým nožem. Chléb a pečivo neukusujeme, ale odlamujeme si kousky a vkládáme je do úst rukou.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru