Jiří Raška – skokan s dokonalým stylem

Pamětníci si jistě okamžitě vybaví sportovní odvětví, ve kterém vynikal český sportovec Jiří Raška. Tento skokan na lyžích reprezentoval Československo už v sedmdesátých letech minulého století.

  • Jako lyžařskou naději ho vyreklamoval trenér Zdeněk Remsa z vojny.
  • Hrozilo, že by to mohlo Raškovu kariéru zcela zbytečně zbrzdit.

Už roku 1964, ve svých třiadvaceti letech, odjel na ZOH do Innsbrucku.Byl tu ale ještě v roli náhradníka a sledoval styl ostatních kolegů. Na MS 1966 se dostává na čtvrté místo a o rok později už si sahá pro stříbrnou medaili.

skok na lyžích

  • U Rašky byl obdivovaný a obdivuhodný nejen výsledek, což znamená délka skoku, ale také styl.

    • Ten mu také umožnil vedení na ZOH 1968 v Grenoble.
    • Přesto, že Raška skočil 79 metrů, tedy o jeden metr méně, nežli jeho soupeř Rakušan Baldur Preiml, už po prvním kole díky svému stylu vedl.

Prvenství se mu podařilo obhájit, a tak se stává prvním českým zlatým medailistou na ZOH v historii.Na velkém můstku ke zlatu přidal i stříbro.

Jeden den světovým rekordmanem

Raška se tak dostává mezi světovou skokanskou elitu. Roku 1969 se dokonce na jeden den stává světovým rekordmanem ve chvíli, kdy na novém můstku v Planici doskočil 164 metrů. Světový rekord Nora Bjorna Wirkoly je překonán o celé čtyři metry. Wirkolův rekord je tak v platnosti pouhý jeden den.

lyže

  • Raška dopadl naprosto stejně.
  • Druhý den po jeho rekordním skoku mu bere tento rekord Němec Manfred Wolf.

O rok později získává Raška stříbro na MS na velkém můstku. Další rok vítězí v Intersport turné. Roku 1972 se koná historicky první mistrovství světa v letech na lyžích. Raška přiváží bronzovou medaili. Téhož roku se konají ZOH v Sapporu, kde obsadí páté místo.

  • Jiří Raška navždy opustil náš svět 20. ledna 2012 a jeho ostatky jsou uloženy v areálu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru