Když cestujete do cizí země, jednou z prvních věcí, které musíte poznat, jsou typická jídla a nápoje daného místa. Také je dobré věděl, jaký typ restaurací v daném místě najdete a jaká jsou místní jídla z řetězce rychlého občerstvení a z ulice.
Jaká jídla připravují Rusové?
Rusové začínají den snídaní, která může zahrnovat kaši vyrobenou z mléka a rýže nebo pšeničné krupice, nebo chléb s máslem. Někteří lidé, hlavně na venkově, mají bohatší snídani, která zahrnuje klobásy, vejce, chléb atd.
Druhé jídlo je oběd, připravuje se krátce po poledni (kolem 13:00 nebo později) a je největším jídlem dne. Zahrnuje předkrm, hlavní chod a dezert.
Poslední jídlo dne se konzumuje od 19 hodin a neobsahuje ani polévku, ani dezert.
Většina potravin je doprovázena žitným chlebem. Rusové mají rádi zakysanou smetanu, která je přítomná v mnoha pokrmech. Jako předkrm vždy jedí polévku a jako dezert milují černý čaj s citronem (který pijí kdykoli) a ke kterému přikusují sladkosti.
Používají v kuchyni také hodně tvaroh z kravského mléka s pořádnou dávkou tuku.
A potom je tu ruský kaviár. Existuje červený (z lososa) a černý (z jesetera).
Doma je normální jíst levnější červený kaviár. V ruských domácnostech se konzumuje natřený na plátku bílého chleba a s máslem. Naleznete ho také v mnoha pokrmech. Černý kaviár je naopak určený pro zvláštní příležitosti (Vánoce, zvláštní oslavy atd.).
TYPICKÉ JÍDLA ruské gastronomie
Rusové podobně jako Češi, mají rádi polévky. Polévky jsou bohaté a kalorické, aby zasytily a v zimě bojovaly proti chladu. Nejznámějších je boršč, který je také typický pro Ukrajinu, ale velmi populární hlavně v Rusku. Obsahuje zeleninu a červenou řepu, což dává polévce tmavě červenou barvu. Existují však i lehčí polévky jako solyanka.
Z ruských salátů je nejznámější Olivier (nazvaný podle francouzského kuchaře, u nás nazývaný jako ruský salát), který se jí na konci roku. Mají také výborný salát ze sleďů s bramborami, řepou, mrkví, vejci a majonézou.
Z hlavních jídel je známý stroganoff a najdete ho v každé restauraci. Jde o telecí maso s houbami, cibulí a omáčkou ze zakysané smetany. Známý je také šašlik z mletého masa.
Rusové rádi grilují a jedí venku. Mají moc rádi ryby, hlavně lososa, pstruha, sledě a tresku. Jako přílohu mají podobně jako Češi, brambory na mnoho způsobů, často se smetanou, nebo chleba.