Studené těstoviny: oblíbený pokrm léta

Těstoviny jsou kreativní a lákavé pro tvorbu nových receptů. Experimentovat s nimi je snadné a zvládne to i nezkušený kuchař.
Lehké a výživné saláty zdůrazňují chuť studených těstovin i ostatních ingrediencí. Výhodou je určitě i skutečnost, že si těstoviny na salát uvaříte předem a příprava salátu je velmi jednoduchá. Vždy je dobré zvolit osvědčenou značku těstovin vyrobených z kvalitní mouky, které zůstanou i po uvaření pevné konzistence. 

těstovinový salát s olivami

Studené těstoviny, nutriční vlastnosti
Na rozdíl od toho, co si mnozí myslí, jsou těstoviny vynikajícím spojencem zdravého stravování. Mají vysokou sytost a díky tomu stačí zkonzumovat malé množství salátu. Optimální porce k přípravě salátu je 80 gramů suchých těstovin.
S průměrem 131 kalorií na 100 gramů produktu obsahují důležité látky, jako je glukóza, uvolňovaná ze škrobu během vaření. Glukóza podporuje syntézu serotoninu, díky kterému se budete cítit dobře. Těstoviny jsou bohaté na vitamíny, zejména na vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému.
Pokud se těstoviny nerozvaří, mají nízký glykemický index, obsahují velmi málo sodíku a mnoho vlákniny (zejména celozrnné těstoviny), která je nezbytná pro správnou funkci střev. Obsahují také minerální soli, zejména draslík.
V kombinaci s ingrediencemi jako jsou sušená rajčata, paprika, čekanka nebo rukola, vznikají saláty s antioxidanty a vitamíny. V kombinaci s krevetami jde zase o jídlo bohaté na omega 3.

těstovinový salát jako příloha k masu

Těstoviny s avokádem, cherry rajčaty a krevetami
Ingredience pro 2 osoby:
140 g uvařených těstovin, 100 g cherry rajčat, 100 g loupaných krevet,1 dl bílého vína, 1/2 avokáda, šťáva z 1/2 citronu, 1/4 cibule, stroužek česneku, 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje, sůl podle chuti, máta a petržel podle chuti
Na pánvi se orestuje na olivovém oleji nať z petržele, česnek a cibule. Přidají se krevety, které se zprudka orestují a přelijí bílým vínem. Dusí se pár minut. Mezitím se připraví avokádo na kostky a zalije citronem, aby nezčernalo. Rajčata se rozkrájí na čtvrtky. Z avokáda se vytvoří hladký krém. Nakonec se vezmou studené uvařené těstoviny a smíchají se s krevetami a orestovanými ingrediencemi, s čerstvými rajčaty a avokádovým krémem. Podle chuti se dosolí a popráší mátou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru