Umělé maso už se prodává

Když se před několika lety objevila informace, že bychom mohli jíst uměle vyrobené maso, mnohým z nás to znělo jako informace z nějakého fantastického románu. Čím dál tím více se ale tomuto okamžiku blížíme. Před několika měsíci vše došlo tak daleko, že Singapur povolil výrobu umělého kuřecího masa.

  • V tuto chvíli je sice možné ho ochutnat pouze v jedné singapurské restauraci, ale jistě není daleko doba, kdy si ho běžně objednáme i v naší restauraci.

sušené maso

Jak vlastně umělé kuřecí maso vzniká?

Základem tohoto čistě přírodního kuřecího masa jsou buňky rostoucí v bioreaktoru. Ten má objem 1200 litrů. Poté, co základ masa vyroste, kombinuje se s dalšími ingrediencemi.

  • Výsledkem je 70% podíl umělého masa a 30 % proteinů z mungo fazolí.

Umělé maso má sice stejné nutriční hodnoty, jako maso skutečné, ale logicky trochu jinou chuť, než na kterou jsme běžně zvyklí. Také je o něco dražší.Přeci jen je odchov jednoho brojlerového kuřete levnější nežli výroba masa v laboratoři. Je to ale jistě krok kupředu.

  • V okamžiku, kdy se této myšlenky ujme potravinářský průmysl, půjde cena zcela jistě směrem dolů.

maso na pekáči

Co je cílem výroby umělého masa?

Vedou k němu hned dva důvody. První je etický a druhý ekonomický. Lidé stále více volají po omezení zabíjení zvířat a jejich chovu v nepřirozených podmínkách.

  • Jedním z investorů do projektu výzkumu umělého masa je také Bill Gates.
  • Druhý, téměř stejně movitý, je britský podnikatel a miliardář Richard Branson.

    • Ten věří tomu, že do třiceti let se zcela vymýtí zabíjení zvířat za účelem konzumace.
    • Věří také tomu, že vědci dokáží dovést věci do takového zdárného konce, že se odlišnost v chuti zcela ztratí.

Druhý důvod, kterým je ekonomika, je zcela jasný. Pokud světová populace stále poroste, pak by mohl nastat okamžik, kdy už nebude možné pokrýt poptávku po mase.  


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru