Mnozí ani nepřemýšlí o tom, jak se vlastně takový čaj zpracovává. Zkrátka si zakoupí krabičku s připravenými sáčky a podle vlastní chutě si takto připravují svůj nápoj. I tak se zdá, že je poměrně bohatý výběr. Není čaj jen černý a zelený. Rovněž se setkáme s bílou verzí, ovocnou příchutí nebo bylinkovou specialitou. Pokud se zaměříme na klasiku, tak v podstatě všechny druhy jsou v podstatě zpracovány z lístků čajovníku, jen se odlišuje ve sklizni a tak trochu v umění odhadnout správnou dobu.
Na pořadí záleží
Kvalita čaje závisí na původu, zpracování, ale rovněž i na včasné sklizni. Ta začíná probíhat v době, kdy se začínají mladé lístky rozvíjet. Nejžádanější částí je vrchol výhonku, poté následují další lístky, přičemž jejich kvalita je sestupná. Když se lístky utrhnou, tak se nechávají oxidovat. Nejkratší oxidace probíhá u bílých čajů, které se nechávají pouze zavadnout a poté se ihned suší. U zelených čajů se nechávají lístky krátce oxidovat a následuje tepelná úprava. A i zde se mnohdy liší úprava, Číňané je nasucho praží na pánvích, čímž dodají čaji oříškovou chuť a Japonci zase lístky pouze napařují, tím zase podpoří přirozenou chuť. Poté se lístky dosušují. Černá verze začíná mechanickým narušením lístků a dále pokračuje oxidací, která trvá týden i déle. Teprve poté se lístky suší a výsledkem jsou hnědé nebo úplně černé lístečky.
Černý čaj – dá se koupit v různém provedení, čistý, ovoněný nebo ochucený různými přírodními květy, oleji nebo sušeným ovocem. Nejlepší jeho příprava je 7g čaje zalít vroucí vodou, tak 2-3 dl vody a nechat louhovat 2 minuty.
Zelený čaj – má rovněž mnoho různých podob, ale nejlepší je sypaný, čistý z kvalitního sběru. Dávkovat lze opět 7g čaje, což je zhruba jedna čajová lžička, na 2-3dl vody. Jen v tomto případě je lepší nepoužívat 100% horkou vodu, ale zhruba tak 70°C teplou. Louhování může trvat opět kratší dobu, záleží na druhu čaje, ale 1 minuta je častokrát víc, než dost.
Uvařit a vychutnat si skvělý čaj, to rozhodně není zalití vroucí vodou, to je svým způsobem jistý rituál.