Solnička jako nejlepší přítel Čechů

Denní doporučená dávka soli pro běžného člověka činí zhruba 5 gramů. Češi si však napsali svá vlastní pravidla ohledně toho, jak moc soli budou používat. Proto není výjimkou, že průměrný Čech toto doporučené množství s přehledem překročí až o trojnásobek! Denní příjem soli se tak nezřídka kdy pohybuje až mezi 12-17 gramy.
Jen si to přiznejte. Dokážete si představit smetanovou svíčkovou bez soli? A co takové zelí k pečené kachně? Nebo rajskou? Upřímně, asi jen těžko, že?
převrácená solnička
Nadměrný příjem soli u Čechů však není zaviněn pouze solením při přípravě jídel či před jejich samotnou konzumací. Tato sůl tvoří asi jen 6 gramů z již zmiňovaných 12-17. Ta větší část se skrývá v hotových výrobcích a polotovarech. Pokud byste se chtěli bránit argumentem, že žádné polotovary nekupujete a vaříte pouze poctivá domácí jídla, takže problém s nadbytkem solí mít vy nemůžete, je na čase si vyjasnit, o jaké soli se zde vlastně bavíme. Jedná se o tu, která je ukrytá v námi tak oblíbených sýrech, šunkách, párcích, klobáskách, ale také v chlebu, houskách a ostatním pečivu, jogurtech nebo také pomazánkách. Zde by obsah soli neměl přesáhnout 0,5 gramu na 100 gramů výrobku. U sýrů se toto množství může vyšplhat až na 30 gramů na 100 gramů výrobku.
Ministerstvo zdravotnictví ale tento problém nepřehlíží a snaží se jednat. Už od roku 2010 v potravinách prodávaných v České republice postupně snižuje obsah soli. V některých z nich jej snížilo i o 5 gramů a tím ani zdaleka nekončí.
Nadbytek soli totiž prokazatelně způsobuje vysoký krevní tlak, hypertenzi, může být jedním z příčin výskytu cukrovky druhého typu nebo zvýšeného cholesterolu. Bývá hlavní příčinou tvorby ledvinových kamenů a podílí se taky na rakovinách žaludku, tlustého střeva a konečníku. U zralých žen také velmi dobře zadržuje vodu v těle a způsobuje tak nepříjemné otoky.
Jak se tedy naučit solit méně?
Nejprve je dobré zaměřit se na výše uvedené hotové výrobky. Zredukujte tak objem těchto potravin ve své stravě a zkuste si některé z nich připravovat doma, abyste měli pod kontrolou jejich složení. Takto si můžete upéct třeba vlastní chléb.
svíčková na smetaně
Když už je řeč o pečivu, dávejte si pozor na to, které je na povrchu pokryto krystalkami soli. Zrádnou položkou v nákupním vozíku jsou také snídaňové cereálie, které nezřídka kdy obsahují více soli než slané brambůrky.
Při vaření můžete místo soli používat velmi aromatická koření, která dodají jídlu vůni a výraznou chuť. Sůl vám tak v jídle nebude až tak moc chybět.
A nakonec nezapomeňte, že zvyk je železná košile. Proto nezoufejte a nevzdávejte se, pokud se vám snižování soli nebude dařit. Nikdo po vás přeci nechce, abyste se soli vzdali nadobro.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru